Tidligere generationer, samme historie

Min tipoldemor, Stefania, som kom fra Polen, arbejdede med roer på Falster og fik to døtre. Gurli, fødselsår ukendt, og min oldemor Esther, 25. juni 1925, med min tipoldefar. Jeg ved ikke noget yderligere om dem, men jeg fik at vide fra Anni og senere Lars, at Esther heller ikke havde det bedste forhold til sin mor. Stefania havde oplevet 1. verdenskrig og har derfor levet i en tid hvor kvindes rolle var under markant udvikling. Stadig med husmorpligten tungt hvilende over hovedet, og samtidig med at skulle på arbejdsmarkedet når mændene var udstationeret, hvor kvinders stemmeret var helt ny og tidens kvindesyn stadig var farvet af et patriarkalsk system dybt forankret i samfundet. Esther selv bragte også skam for sin familie. Under anden verdenskrig fik hun et barn med en tysk soldat. Om det var overgreb eller en hed nats gensidig lidenskab, ved jeg ikke. Det har også været ligegyldigt den gang og sikkert givet en hel del ballade for hende. Hvad jeg kan læse mig til, så har der været født ca. 5500 børn af danske kvinder der havde mødt tyske soldater under anden verdenskrig. Børnene blev kaldt ”drageyngel” og deres mødre blev kaldt ”tyskertøs” og ”feltmadras”. Folk sagde om disse kvinder at de var uintelligente, billige, grimme og sinker. Og med tanke på den behandling de fik efter befrielsen, den offentlige ydmygelse de måtte gennemgå, må det have efterladt en masse kvinder med et stort traume. Jeg ved dog ikke om hvor offentlig kendt Esthers første barn var, eller om hun blev offentlig ydmyget. Jeg ved dog at hun den 21. Juli 1945 fik min mormor, Anni, med hendes mand Egon. Senere tvillingerne Kim og Frank, efterfulgt af  Johnny, med hendes næste mand Bent. Det har ikke været nemt for nogen af kvinderne i min familie. Dermed ikke sagt at de er undskyldt hvad de ellers har gjort, men man skal jo gerne kunne se mennesket bag alle handlingerne. Og ligesom min interesse for seriemordere og hvad der gør dem til de monstre som vi andre ser, lige sådan ved jeg at ingen af mine kvindelige forgængere igennem generationer har biologisk nedarvet deres mor-såret. Det kommer gennem opvæksten. Det smitter fra mor til datter, gennem ubevidste og bevidste handlinger, udsagn, adfærd, gaslighting, skyld og skam. Men det vender jeg tilbage til.